Het aantal coronabesmettingen is in een week tijd bijna verdubbeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Vorige week waren er 534 nieuwe gevallen, nu zijn het er 987.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen naar 1,29.

Volgens het RIVM zijn er momenteel 96 actieve lokale uitbraken. In Hillegom en Goes zijn grote clusters, net als in Amsterdam en Rotterdam.

Het coronavirus laait weer op. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 987 meldingen van nieuwe gevallen gekregen. Vorige week waren het er 534.

“Dit is zorgwekkend. Als de maatregelen versoepeld worden, grijpt het virus vrij snel zijn kans om zich te verspreiden. Het is ook zorgwekkend dat mensen met klachten zich niet laten testen. Ze gaan toch naar hun werk en maken toch afspraken met hun vrienden”, zegt Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Volgens het RIVM zijn er momenteel 96 actieve lokale uitbraken (clusters). Bij zo’n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht.

In Hillegom en Goes zijn grote clusters, maar volgens Timen zijn in Amsterdam en Rotterdam ook een paar groepsuitbraken. Timen: "De trend is overal hetzelfde. Wat meer feesten, wat meer genieten, maar dat betekent ook dat we minder serieus omgaan met de maatregelen."

Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland loopt het aantal besmettingen op.

Bron: RIVM
Bron: RIVM

Vorige week hebben 88.886 mensen zich laten testen bij de GGD'en. Van hen bleek 1 procent het virus onder de leden te hebben. Een week eerder was 0,6 procent van alle tests positief.

https://twitter.com/Schellevis/status/1285547877054525440

De toename wil nog niet zeggen dat de tweede coronagolf is begonnen, "maar het is wel een aanwijzing dat we zo niet door moeten gaan, anders wordt de tweede golf eerder werkelijkheid dan we dachten. We verwachten in het najaar een tweede golf, maar hoe groot die wordt hebben we zelf in de hand. We zien de toename gebeuren en we roepen mensen op om zich aan de maatregelen te houden."

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen naar 1,29. Voor het eerst sinds half maart ligt "de bandbreedte" van het getal geheel boven de 1. Bij een getal van 1,29 besmetten 100 mensen samen 129 anderen.

Het RIVM kreeg in de afgelopen week meldingen van 7 sterfgevallen (vorige week 8, de week daarvoor 19) en 19 ziekenhuisopnames (vorige week 16, de week daarvoor 9).

'Toename coronabesmettingen in Amsterdam vooral binnen families'

De toename van het aantal coronabesmettingen in de regio Amsterdam vindt vooral plaats binnen families, zegt een woordvoerster van de GGD na het bericht van het RIVM. Ook in Amsterdam zijn "kleine brandhaardjes", aldus de zegsvrouw.

Volgens haar toont bron- en contactonderzoek aan dat de besmette personen met veel mensen nauw contact hebben gehad en de anderhalve meter afstand aan hun laars lappen. "Dat baart ons zorgen."

Het virus wordt vooral overgedragen tijdens bijeenkomsten in de familiaire sfeer, zoals begrafenissen en bruiloften, weet de woordvoerster.

Of er ook meer besmettingen zijn door de toename van het aantal toeristen, is nog niet bekend. In de hoofdstad is het momenteel behoorlijk druk.

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nam eerder al extra maatregelen in de binnenstad om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Maandag kwam de driehoek van gemeente, politie en Openbaar Ministerie bijeen om te praten over eventuele aanvullende stappen. Daarover is nog niets bekendgemaakt.

Kamer verontrust over stijging besmettingen met coronavirus

Partijen in de Tweede Kamer zijn ongerust over de snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus.

"Zorgelijke cijfers over stijging coronabesmettingen", twitterde Joba van den Berg van het CDA.

Haar collega Antje Diertens (D66) deelt haar zorgen. Hayke Veldman van de VVD spreekt ook van zorgelijke cijfers. "Als basisregels, zoals 1,5m afstand, genegeerd worden zal ook aantal ziekenhuis/IC-opnamen stijgen. Dat is niet wenselijk en betekent mogelijk weer strengere maatregelen. Dat moeten we niet willen. Niet voor ons zelf en niet voor onze bedrijven."

Corinne Ellemeet van GroenLinks stelt Kamervragen over de stijging die zij een "zorgelijke ontwikkeling" noemt.

PvdA'er Lilianne Ploumen is "verontrust". Ze wil dat het kabinet de Kamer binnen een week een brief stuurt waarin wordt ingegaan op de cijfers. Ook wil ze meer weten over inkomende vluchten uit coronagebieden en scenario's voor lokale en regionale uitbraken.

Lees meer over het coronavirus: